Vattenspädbar oljelasyr för utomhusbruk; kan användas på både impregnerat som obehandlat virke och produkten ger en matt och fin finish samt den kan brytas och tonas i regnbågens alla färger.
Gjøco Herregård Terrassebeis/Terrasslasyr är en akrylbaserad specialprodukt för exteriört träverk så som till exempel uteplatser, terrasser, altaner av impregnerat trä. Hybridprodukten ger ett optimalt skydd mot vårt skandinaviska och ombytliga väder och hindrar dessutom uppkomst av alger, svartmögel – detta tack vare dess unika sammansättning av pigment och UV-filter. Produkten penetrerar på djupet och förhindrar att underlaget spricker samtidigt som den ger en vackert silkesmatt finish. Hållbart och skyddar i upp till 4 år. Terrasslasyren kan brytas i många olika kulörer men kan även användas som transparent. Vidare så är produkten extremt enkelt att applicera och du behöver endast måla 1 lager. En annan fördel är att det du målar med Herregård Terrasslasyr kommer att tåla regn redan efter 1 timme – produkten är framtagen för det skandinaviska klimatet och den går att användas vid temperaturer ner till +10 grader.
Produkten kan också användas på trädgårdsmöbler, pergolan, spaljén och liknande exteriöra snickerier. Se vårt utbud av transparanta träskyddande produkter här.
Så oljar du in din altan med terrassolja:
Förbehandling nytt trä:
- Ytan ska vara ren och torr.
- Nytt tryckimpregnerat virke måste torka innan behandling. Det kan ta allt från några veckor till 1-2 månader.
- Skölj och borsta bort eventuell kvarvarande impregnering.
- Tvätta terrassen med Gjøco Terrasstvätt. Följ anvisningarna på förpackningen.
- Låt torka ordentligt innan ytterligare behandling.
Förbehandling gammalt/tidigare behandlat virke:
-
- Tvätta terrassen med Gjøco Terrasstvätt.
- Upprepa tvättning vid mycket smutsiga ytor och ta bort eventuella tidigare behandlingar.
- Följ anvisningarna på förpackningen. Låt torka ordentligt innan ytterligare behandling. Tidigare behandling som inte kan tas bort med Terrasstvätt, utan bör slipas bort.
- Gråa, slitna ytor måste stålborstes eller slipas till friskt träd innan vidare bearbetning.
- Lösa träfibrer och grått trä kan förhindra inträngning och ger flagning i framtiden.
Applicering av Gjøco Herregård terrasslasyr:
Burkar med olika produktionsnummer blandas ihop före användning för att undvika färgskillnader.
- Underlaget ska vara helt rent och torrt.
- Spola och tvätta bort eventuella rester från tidigare impregnering. Är underlaget smutsigt, så ska det rengöras med grundrens.
- Gamla, slitna ytor och underlag ska borstas rent med en stålborste eller slipas innan. Tänk på att tvätta terrassen noggrant och låt den torka helt.
- Applicera ett lager med altanlasyr i önskad kulör. Det bästa resultatet får du genom att stryka oljan över 1-2 brädor åt gången (över hela längden). Detta för att oljan behöver tränga ner i brädorna utan att efterlämna en “beläggning”. Eventuellt överskottsolja ska torkas av med en torr och luddfri trasa.
Behandling av hårda och täta träsorter som lärk och kvistar, kan reducera hållbarheten på grund av brist på penetration in i träet.
Färgen på Herregård Terrassebeis förändras under torkning. Herregård Terrassebeis är en transparent produkt, den slutliga färgen kommer att påverkas av substratet och mängden av färg som appliceras, så det är alltid bäst att göra en provuppstrykning för att kontrollera att färgen är som önskas. Det är inte rekommenderat att använda produkten färglös, det vill säga utan tillsats av brytfärg/pigment.
När är bäst att använda oljelasyr?
För bästa resultat så bör man generellt sett undvika att applicera träskyddande produkter i solsken, vid fuktigt väder och vid låga temperaturer. Kontrollera att det inte finns några rapporterade regn den första dagen efter applicering. Låga temperaturer och hög luftfuktighet kan öka torktiden avsevärt. Var särskilt uppmärksam på våren och hösten med låga nattemperaturen och det är alltid en god idé att ha en presenning redo i händelse av regn.
Lasyr eller Täcklasyr?
Enkelt beskrivet så är skillnaden mellan lasyr och täcklasyr den att lasyr (eller lasur som det även kallas) är en transparent träskyddande produkt som kommer att ändra ”färg” medan den torkar, det vill säga så kommer den slutgiltiga kulören och nyansen att framträda när produkten torkat klart.
Täcklasyr är en kombination av lasyr och täckfärg och produkten kommer att täcka den yta som målas, dock utan att helt och hållet ta bort träets struktur. Täcklasyr är bäst lämpad att använda vid målning av tidigare laserade underlag.
Är det skillnad på Lasyr och bets?
Oavsett om du ska fräscha upp dina utemöbler så här till sommaren eller om det är bröstpanelen i vardagsrummet som ska fräschas upp så kan du stå i valet och kvalet över huruvida du ska välja lasyr eller träbets. Vad du väljer beror helt och hållet på vilka preferenser du har och hur du vill att resultatet ska bli.
Den mest avgörande skillnaden är den att lasyr är en tunnare täckfärg, som dock är transparent men kan täcka träets strukturer lite mer. Bets är penetrerar träet djupare och framhäver de strukturer och ådringar som finns naturligt i träet. Kort sagt: lasyren kommer delvis dölja eller täcka det naturliga i träet och betsen kommer att emfasera det i stället.
När du väljer att jobba med bets, så krävs det lite mer förarbete – träet behöver vara slipat och ordentligt rengjort; finns det gammal färg ska denna tas bort och det viktigaste är att du väljer rätt sorts bets. Är det obehandlat trä så kan du välja vattenburen träbets men är träet redan behandlat så är det lackbets som ska väljas. När du betsar så jobbar du med jämna, långa drag och torka bort överskottet direkt med en luddfri trasa. Är det en vattenbaserad bets du använder så är det viktigt att du lackar efteråt för att undvika att betsen löses upp när den kommer i kontakt med vatten, om det skulle börja regna.
Har du valt lasyr, så ska du se till att åtgärda alla eventuella skador och defekter innan du börjar arbeta med lasyren. Skulle du inte göra det, så kommer lasyren framhäva alla skavanker.