Valkamp är lik med merchandise för utdelning

Hemsidan Frihets Partiet  » Blog »  Valkamp är lik med merchandise för utdelning
0 Comments

För dig som är kandidat

Det går inte att komma undan – om du ställer upp i samband med ett val behöver du något reklammaterial. Oavsett om det är i samband med ett lokalval eller val till Riksdagen är det ett bra sätt att nå ut till väljarna på.

 

När du står på gatan och ska argumentera för dina käpphästar gäller det om att attrahera folk. Några delar ut flyers, andra klistermärken, handsprit, ballonger, flaggor eller blommor – det börjar bli en del artiklar i spel. Gemensamt för dem alla är att de användas i kampen om väljarnas gunst. 

 

När en representant ska välja ut reklamartiklar i samband med en kampanj är det viktigt att få det att ingå i en större berättelse och avspegla din personlighet och dina värderingar. På så sätt blir den potentiella väljaren påmint om just dina märkessaker. 

 

Badges används mycket i valkampagnar eftersom de skickar en effektiv signal. De får oss att särskilt tänka på amerikanska valkampagnar till Senaten eller även presidentämbetet men de används också mycket i Sverige. De kan designas precis enligt dina önskar och det finns många storlekar att välja på. 

 

Om du ska uppträda i medierna är det möjligt att få matta badges. De ser till att det inte kommer reflektion i din badge så att din partibokstav, logga eller namn tydligt syns för tittarna hemma. 

 

Reklamartiklar har en positiv effekt på din kampanj. Av de kandidater som har köpt badges blir de flesta nämligen efterföljande valt in.  

 

För dig som är väljare 

Som väljare och medborgare blir du i perioder med valkamp ofta bemött av förhoppningsfulla kandidater i ditt lokalområde. De står redo att berätta om de värderingar de står för och argumenterar för varför du ska rösta på just dem. I den sammanhangen upplever du ofta att få erbjudit olika presenter. Det börjar så småningom bli till många kreativa lösningar och vissa sparas medans andra snabbt skrotas igen.

 

Om en kandidat står med en vacker badge kan det bidra till att du minns kandidaten. Därför är detta klassiska redskapet fortfarande aktuellt. Det har använts genom många år och är still going strong. Om du samtidigt kommer ihåg kandidaten som en tilltalande människa med några relevante politiska åsikter ökar det sannolikheten för att du röstar på henne eller honom. 

 

Oavsett om du ställer upp till valet eller inte är du fortfarande väljare. Och många saker påverkar hur och vart du lägger din röst när du först står i vallokalen. Men en sak är säkert; de många hjälpmedlen i form av t.ex. små presenter och badges är en viktig del av en valkampanj och de kommer användas många år fram i tiden.